top of page

Pokuty za porušení novely zákona o hospodaření energií budou

Novela zákona 406/2000 Sb. o hospodaření energií, která nabyla účinnosti 1. července 2015, přinesla pro české podniky spoustu novinek. Bohužel, překvapených firem neubývá. Navíc, firmám již hrozí pokuty za nesplnění jejich nových právních povinností.

„Podstatou novely zákona 406/2000 je podnítit zájem o to, jakým způsobem spotřebováváme energii, co nás to stojí, a jestli zde není prostor k úsporám,“ uvedl #VladimírSochor, ředitel odboru energetické účinnosti a úspor Ministerstva

průmyslu a obchodu (#MPO) na setkání s odborníky na téma legislativních novinek vyplývajících pro české firmy z novely zákona 406/2000, které v květnu uspořádala společnost #TÜVSÜDCzech, přední autorita na poli inspekcí a certifikace, včetně systému energetického managementu dle ČSN EN ISO 50001 a energetického auditu.


Přestože lhůta pro splnění povinností byla již 5. 12. 2015, v současné době zatím platí takzvaná ochranná lhůta, po kterou dozorující orgán Státní energetická inspekce (SEI) ještě neprovádí kontroly z vlastní inciativy. Ředitelka odboru kontroly #SEI #MarcelaJuračková však na setkání prozradila, že do SEI začaly chodit samostatné podněty na kontrolu firem.


„Jsme pořád kontrolním orgánem a máme své povinnosti. Proto, pokud nám přijde podnět na kontrolu nějakého podniku, pak tento podnět prošetřit musíme,“ řekla. „Nevím, jestli je to v rámci konkurenčního boje. Ovšem dle toho, jak je nastaven právní řad v České republice, pokud jste právnická osoba a zákonné povinnosti nesplňujete, nelze neudělit pokutu,“ upozornila Juračková.


Navíc, již probíhá průzkum trhu, který by měl indikovat stav naplňování povinností, a je tedy možné, že rok od vstoupení novely zákona v účinnost už bude SEI kontroly zahajovat v běžném rozsahu.



Komentarze


bottom of page