top of page

20 let stará debata: euro nebo koruna?

Hned v úvodu roku 2024 se v ČR rozvířila diskuse o euru, a to v reakci na novoroční projev prezidenta Petra Pavla. Shodou okolností se otázkou (ne)přijetí eura zabýváme pravidelně v průzkumu HPCG, který pořádáme mezi svými klienty a členy rodiny Český Goodwill od roku 2016. Devět let je již dostatečně dlouhá doba na to, aby bylo možno vysledovat zajímavé trendy a tento posun (nejen) v názorech českých podnikatelů vám přehledně nabízíme v následujícím článku.


Naposledy jsme o výsledcích průzkumu v otázce (ne)přijetí eura psali v Magazínu KPCG a na blogu ISO Consulting v říjnu 2022, kdy se blížil konec předsednictví ČR v EU. Čtyři pětiny (81 %) dotázaných tehdy v průzkumu uvedlo, že by se přijetí eura jako národní měny spíše nebránilo.


Nutno podotknout, že otázka nezní, zda euro přijmout (k tomu se ČR zavázala již v přístupové smlouvě k EU, která byla podepsána 1. května 2004), ale kdy. Konkrétně 29 % respondentů mělo v roce 2022 za to, že pozitiva přijetí eura převažují nad negativy, a deset procent se těšilo, až euro nahradí českou korunu. Zbývající část přijetí eura jako hlavní měny v ČR vnímala neutrálně.


Celý článek na kpcg.club

bottom of page