top of page

Srovnávací analýza OSVČ a zaměstnanců

Aktualizováno: 14. 6. 2018

Kdo odvádí vyšší daně OSVČ nebo zaměstnanci?

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a server Podnikatel.cz historicky první srovnávací analýzu odvodů OSVČ a zaměstnanců. Komparací aktuálních dat z Ministerstva financí, Generálního finančního ředitelství, České správy sociálního zabezpečení, Českého statistického úřadu a Všeobecné zdravotní pojišťovny se prokázalo, že trvalé útoky proti nejmenším podnikatelům jsou nepodložené.


Na zdravotním pojištění odvádí OSVČ o 41 % méně než zaměstnanec, na sociálním pojištění potom méně o 53 %. V obou případech se ale jedná o částky, kdy se zaměstnancům počítá k jejich odvodům i částka, kterou za ně odvede zaměstnavatel. Podíl zaměstnavatele na celkových odvodech zaměstnance přitom představuje v průměru 74% na sociálním pojištění a zhruba 67% na zdravotním pojištění. V případě tzv. čistých odvodů, tedy bez vlivu zaměstnavatele, v obou případech odvádí OSVČ do zdravotní nebo sociální pokladny výrazně více než zaměstnanec.


Tato analýza je reakcí na výroky odboráře Josefa Středuly, který počátkem roku obvinil OSVČ, že nejsou solidární a do systému veřejného zdravotnictví dlouhodobě přispívají pouze třetinu toho, co z něj čerpají. Záhy se živnostníků zastaly samy zdravotní pojišťovny, jak jsme vás informovali již v minulém vydání Magazínu KPCG. Z jejich dat vyplynulo, že OSVČ do zdravotního naopak přispívají dvojnásobek toho, co vyčerpají.


Podíl zaměstnavatele na celkových odvodech zaměstnance přitom představuje v průměru 74% na sociálním pojištění a zhruba 67% na zdravotním pojištění.
bottom of page