top of page

Česká ekonomika rekordně roste, ale…

Česká ekonomika prospívá, v letošním roce zaznamenala výrazný růst. Pětiprocentním nárůstem HDP ve 3. kvartálu se řadí mezi premianty Evropské unie. Jak dlouho tato prosperita vydrží? Na očekávání jsme se zeptali vážených českých podnikatelů v pravidelném průzkumu HPCG.

Mezičtvrtletně nejvyšší přírůstky HPP za posledních 20 let překonávají očekávaní ČNB, Ministerstva financí, Eurostatu, OECD i Mezinárodního měnového fondu. ČR si drží historicky nejnižší nezaměstnanost, na trhu je přes 200 tisíc neobsazených pracovních míst. Vše naznačuje, že tuzemská ekonomika „jede“ na maximum. Zároveň ale sílí obavy, že se začíná přehřívat.


Prosperita do roku 2022

„Skoro polovina respondentů průzkumu HPCG, kterého se v srpnu a září zúčastnili klienti HPCG a členové rodiny Český Goodwill, se domnívá, že prosperita české ekonomiky nebude trvat déle než do roku 2022“, uvedla Lenka Hlavatá, výkonná

ředitelka české poradenské skupiny HPCG.


Třetina dotázaných odhaduje trvání ekonomického růstu po dobu následujících 2–5 let, sedmina si dokonce myslím, že bude trvat nejdéle 2 roky.


Naproti tomu dvě pětiny vidí situaci o poznání optimističtěji. Skoro 20 % podnikatelů věří, že současný růst vydrží déle než 5 let. Podobný počet neočekává, že by se růst České republiky měl zásadním způsobem omezit až do poloviny století.


Rostou ceny vstupů

Za současným výkonem české ekonomiky stojí všeobecný optimismus. Domácí poptávku táhnou především investice na jedné straně – firmy investují do strojů, zařízení i budov – a spotřeba domácností na straně druhé, která je aktuálně

nejsilnější od roku 2007. Výdaje domácností posiluje situace na trhu práce. Nezaměstnanosti se spotřebitelé neobávají a naopak očekávají další růst mezd.


Rostoucí ceny práce i dalších vstupů ale mají za následek vyšší inflaci. Ta už je nyní nad očekáváním ČNB, která proto ve 4. čtvrtletí přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb. Dražší peníze tak zkomplikují život hlavně těm, kdo splácejí půjčky

a úvěry. A ekonomika může brzy narazit na další limity. Jak dlouho tedy současná prosperita vydrží?


„Na základě našich analýz předpokládáme, že v horizontu

dvou, tří let budou české firmy opět čelit problémům

s klesající poptávkou. Do pěti let je pak možné očekávat

návrat ekonomické recese,“ prozradila prognózu


bottom of page