top of page

BREXIT: jaké dopady bude mít na situaci v Evropě?

29. března 2019 má vystoupit Spojené království z Evropské unie. O tzv. brexitu občané země v referendu rozhodli 23. června 2016. Přestože článek 50 Lisabonské smlouvy, který předpokládá dvouletou lhůtu pro dojednání podmínek ukončení členství, byl aktivován 29. března 2017, ani dva dny před konečným termínem pro vystoupení zatím není jasno, jak bude rozvod Velké Británie s EU vypadat.

Jak vnímá otázku brexitu a možných důsledků, jsme se koncem roku 2018 zeptali generála Andora Šándora:


"Už moc času nezbývá k tomu, aby Londýn došel shody s Bruselem ohledně vystoupení země z EU. Ani Velká Británie ani EU si nemohou dovolit rozvod bez dohody, tzv. tvrdý Brexit.


Ten by poškodil obě strany. Spojené království je přeci jenom velmi důležitou zemí. Je pátou nesilnější ekonomikou světa, disponuje jednou z mála efektivních armád v Evropě a má jaderné zbraně. Také nelze nevidět, jak by to mohlo negativně ovlivnit dohodu z Velkého pátku, na jejímž základě utichly zbraně mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku, pokud by hranice s Irskem přestala být tzv. „unijního typu“.

Pro mě jako člověka, který v Británii žil a pracoval, je největším paradoxem to, že

premiérka Mayová, která má za cíl zemi rozvést s EU, byla za Cameronovy vlády hlavní zastánkyní setrvání v Unii. Jaké je tedy její skutečné vlastní mínění? Pro mě nemůže být a není autentická. Lidsky, a už vůbec ne politicky. Bez ohledu na to, jak brexit dopadne, jsou její dny v Downing Street stejně sečteny. Poražení, a je otázkou, kdo skutečně bude vítězem, jí to neodpustí.

Platí ještě to známé Good old England? Stará dobrá Anglie. Je dost důvodů si myslet, že bohužel ne. Those were the days of my life, jak zpívá Freddie Mercury.

A jenom na okraj, pro české czechxitáře. Podívejte se, jak se v Bruselu s Británií nemažou. Jak by se asi chovali k nám!? Kteří sice tak malí nejsme, rozhodně však takovou ligu jako Londýn nehrajeme."



Comentarios


bottom of page