top of page

Technologie pro 21. století

Inovace se od druhé světové války v každém desetiletí vyvíjí překotně a dosahují zejména v oboru ICT exponenciálního růstu. Přinášíme vám výběr těch technologií, které v nejbližší době promění naše životy tak zásadně, jako kdysi kolo, knihtisk, parní stroj, automobil a zejména osobní počítač s připojením k internetu.


Virtuální realita

V brzké budoucnosti bude samozřejmé, že nákup uskutečníte z domova nebo kanceláře se stejným pocitem, jako byste byli přímo v kamenném obchodě. Děti, které dnes chodí do školky, se budou již na střední škole běžně učit díky virtuálnímu 3D prostředí a stejně jako designéři, nebo chirurgové uvidí naprosto realistické objekty z vnějšího i vnitřního pohledu.


IoT – Internet Věcí

Zvykli jste si z mobilu vyřídit emaily a být neustále na sociálních sítích? Tak si brzo zvyknete, že nebude existovat televize, lednička, nebo auto bez připojení k internetu. Ptáte se proč? Lednička si sama do nákupního seznamu přidá mléko, které jste právě dopili, auto si stáhne aktuální mapy a prostřednictvím sítě bude informovat ostatní účastníky provozu o nebezpečí na silnici nebo vznikající koloně.


SMART zařízení

Před pár lety to vše začalo chytrými telefony od Applu a Samsungu, dnes je poměrně samozřejmé nosit chytré hodinky a jiné prvky oblečení. Ve velmi blízké budoucnosti můžeme očekávat, že chytré budou i kávovary, nábytek, osobní automobily a veškeré další spotřební zboží s možností individualizace dle potřeb a preferencí jeho uživatelů.


P2P Ekonomika - Sdílená Ekonomika

Návrat k socialismu? Nikoli, ale efektivní využívání lidského a dalších druhů kapitálu. Již jste se nechali odvézt z letiště se službou UBER, nebo jste zkusili spolujízdu s BlaBlaCar? Můžete také půjčit své volné finance lidem, kteří je právě poptávají např. se Zonky. Sdílení domácností, kanceláří i kuchyní je již realitou a určitě se dočkáme i sdílení pracovních sil.


Kryptoměna

Je produktem P2P Ekonomiky - virtuální měna založená na open-source P2P platební síti. Hlavní unikátností bitcoinu je právě jeho plná decentralizace. Je navržen tak, aby

nikdo nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. Můžete s nimi platit nejrozličnější produkty a služby např. i univerzitní vzdělání.


Autonomní Rozhodování

Marketingovým tahem Tesly je autonomní řízení, že ve skutečnosti pokulhává za Mercedesem a Audi je jedno, lidé si přejí auta, která řídí sama. U letadel je autopilot využíván již více jak 50 let. Ale skutečné autonomní rozhodování „počítačů“, nás teprve čeká. Můžeme se těšit na roboty, kteří se budou sami učit a dělat ta nejlepší rozhodnutí za jejich majitele. Otázkou ve vývoji zůstávají etické a právní aspekty.


Humanoidi

Roboti připomínající tvarem a pohyby těla lidi. Díky Autonomnímu Rozhodování se do poloviny století dočkáme plnohodnotných pomocníků v domácnosti, průmyslu

i zdravotnictví a samozřejmě armádě. Již dnes japonští muži dle průzkumů preferují humanoidní partnerky, dotek skutečné lidské ruky podle jejich vyjádření nepostrádají.


3D tisk

Drobné potřeby pro domácnost, umělecké předměty, modely

domů, komponenty pro automotive nebo kloubní náhrady –

to vše se již dnes vytváří díky 3D tiskárnám, které vytisknou

i velmi tvarově složitý objekt v požadované velikosti bez

nutnosti obrábění a frézování. Jak myslíte, že bude vyroben váš příští humanoid? A už víte, jakou měnou ho budete platit a jak si pro něj pojedete?



bottom of page