top of page

Změny v zákoníku práce od jara

Aktualizováno: 28. 8. 2018



V úvodním prosincovém týdnu prošel prvním čtením návrh rozsáhlé novelizace zákoníku práce a poslanci jej postoupili k projednání ve výborech. Nejdiskutovanější změnou chystané novely je legislativní zakotvení podmínek pro práci z domova, tzv. home office.


Ministerstvo práce a sociálních věcí si od nové úpravy slibuje zvýšení motivace pro firmy, aby se nebály moderní formy práce více využívat. Zatím se ale zaměstnavatelé chystají kvůli zmíněné novele práci z domova naopak omezit. Podle průzkumu jedné personální agentury si až 93 % firem přeje, aby novela vůbec nebyla schválena.


Legislativní úprava práce z domova není jedinou zásadní změnou chystané novely. Výrazné změny by měla přinést také pro výpočet dovolené, zpřísnění podmínek pro zaměstnavatele v práci mimo pracovní poměr, převádění na jinou práci nebo hromadné propouštění. Také se chystá nově specifikovat pojem top manažer se zvláštní úpravou podmínek jejich práce.


Návrh zákona musí ještě projít 2. a 3. čtením ve sněmovně, senátem a po podpisu prezidenta by podle plánu předkladatele mohl začít platit od dubna 2017.


bottom of page