top of page

Britský parlament posvětil odchod země z EU

Na začátku prosince dal parlament Velké Británie zelenou brexitu, který si občané odhlasovali v červnovém referendu. Nyní pravděpodobně již nic nebrání tomu, aby se na jaře začaly realizovat kroky k opuštění Evropské unie. Celý proces bude trvat několik let.

Otázkou zůstává, zda se bude jednat o ‚tvrdý‘ či ‚měkký‘ brexit, tedy úplné vyvázání země z unijních struktur, včetně Evropského hospodářské prostoru, nebo jen částečné. Podle informací Bloombergu se například zvažuje, že by Británie mohla zůstat v celní unii, která umožňuje volný pohyb zboží, osob a práce.


To byla dobrá zpráva pro trhy, které na oznámení několika britských ministrů reagovaly téměř okamžitě a zhodnotily libru nejvýznamněji za poslední dva měsíce. Případné setrvání v celní unii určitě přivítají i evropští občané, kteří ve Velké Británii dlouhodobě žijí, pracují a studují.


Za přístup k jednotnému evropskému trhu by Británie platila, čímž by se mohly zmírnit dopady brexitu na unijní rozpočet. Ve hře je stále vícero variant výsledné podoby vystoupení Británie z EU, o kterých se bude rozhodovat v nejbližších měsících.


bottom of page