top of page

Konkurenceschopnost vs. TTIP?

Aktualizováno: 15. 6. 2018

Nejen inovace mají vliv na konkurenceschopnost. Možnost prosadit se, ať už na globálním, kontinentálním, nebo národním trhu, se mění s vývojem řady dalších faktorů. V exkluzivním rozhovoru pro Magazín KPCG prezident Světové federace obchodních komor #WCF #PeterMihók uvedl jako klíčové pozitivum na globální úrovni liberalizaci mezinárodního obchodu.

K odstraňování překážek měla vést i tehdy velmi diskutovaná dohoda o volném obchodu mezi USA a EU (#TTIP). Přestože podle údajů na webu Businessinfo.cz z ledna letošního roku by uzavření TTIP přineslo zisky na obou stranách (EU: 68 –

119 mld. euro p.a., USA: 50 – 95 mld. euro p.a.), sám Mihók však před ní varoval, hlavně z důvodu nepřipravenosti EU k jednáním.


„Samozřejmě jsou zde velké rozdíly v legislativě obou těchto bloků, jsou velké rozdíly v tom, co uznávají USA, co uznává Evropská unie… podle mého názoru v současnosti nejsme zralí na to, abychom přistoupili k takovéto dohodě,“ vyjádřil Mihók obavy, že z pohledu členských států EU a evropských podnikatelů by dohoda přinesla mnohem více problémů než užitku.


Priorita Baracka Obamy

Jednání o Transatlantické dohodě o obchodu a investicích mezi EU a USA (TTIP) započala v roce 2013 a byla prioritou Baracka Obamy, který se podle Mihóka jejím uzavřením chtěl zapsat do historie. „Republikáni určitě v současnosti nebudou mít tuto prioritu, neboť nebudou chtít pokračovat v demokratických prioritách, což je normální,“ uvedl dlouho před prezidentskými volbami.

Je mrtvá?

Jeho prorocká slova se začala naplňovat krátce poté, co nový prezident USA složil přísahu. Trumpův poradce Peter Navarro záhy označil TTIP za ‚mrtvou‘. Za hlavní příčinu označil Německo, které podle něj zneužívá podhodnocené euro, přitom americký FED dlouhodobě vede politiku kvantitativního uvolňování.


Podle údajů na webu Businessinfo.cz vytváří společně EU a USA v současné době přibližně třetinu objemu světového obchodu (EU 17 %, USA 13 %) a polovinu světového HDP (EU 25 %, USA 21 %). Zda a jak se změní podoba vzájemného obchodu mezi oběma velmocemi, jehož


bottom of page